Fit for fertility; trainen met een zwangerschapswens


































.

Heb je een wens om zwanger te worden, sta je aan het begin van een fertiliteitstraject of zit je er middenin? Een gezonde leefstijl draagt bij aan een verhoogde vruchtbaarheid. Personal Sport for her begeleidt jou met een veilig en passend sportschema & coaching. Het is altijd belangrijk om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen tijdens zo’n intensief traject. En niets is zo fijn om even te kunnen ventileren tijdens je training met iemand die je begrijpt, zonder dat je direct naar een psycholoog hoeft;)

Sporten en vruchtbaarheid

Of je nou de wens hebt om zwanger te worden op de natuurlijke manier of (on)verklaarbare onvruchtbaarheid hebt, sporten is ontzettend belangrijk. Het helpt je te relativeren, maar ook te ontspannen en beter in contact te komen met je lichaam en alles processen die er spelen. Uit vele onderzoeken blijkt dat bewegen en sporten je vruchtbaarheid verhoogt. Nu hoef je echt niet 4x per week in de gewichten te hangen of te trainen voor een hardloopwedstrijd, maar dagelijks bewegen heeft vele voordelen:

  • gezond BMI en gewicht (vrouwen die weinig bewegen zijn minder vruchtbaar dan vrouwen met een actieve levensstijl)
  • minder stress (je lichaam ontdoet zich van stress en gifstoffen door beweging)
  • gezonde leefstijl zorgt voor optimale ontwikkeling van een kindje in je buik
  • je spieren versterken, inclusief je hartspier, die zo beter bloed door je lichaam kan rondpompen en de bloedtoevoer naar de baarmoeder verbetert.
DSC_0411

trainingen op maat

Na een uitgebreide intake over je sportverleden en de trajecten waar je aan gaat beginnen of al mee bezig bent, maak ik een passend sportschema voor jou. Ik pas de trainingen aan in intensiteit naar aanleiding van het verloop van jouw fertiliteitstraject. Voorafgaand aan een punctie bijvoorbeeld is het juist goed om lekker samen consistent, maar verantwoord te trainen om stress te verlagen en ontspanning te verhogen. De week na de punctie adviseer ik je om wel te blijven bewegen, maar geen intensieve kracht- of cardiotraining. Je hebt dan echt even hersteltijd nodig, waarin een wandeling of een ander rustig beweegmoment voldoende is. Na de terugplaatsing komen de wachtweken op je af (twee weken wachttijd of de embryo blijft zitten) en hoop ik samen met jou op een positieve test. Tijdens deze periode is juist belangrijk om afleiding te zoeken en samen te trainen om je lichaam in conditie te houden en de bloedcirculatie te verbeteren.

Mijn verhaal

Mijn naam is Michele en ondanks het feit dat ik geen medici ben, kan ik wel spreken uit eigen ervaring. Momenteel zit ik zelf al jaren in de fertiliteitsmolen; gestart met een fertiliteitsonderzoek van een aantal maanden, waaronder het tracken van je cyclus, bloedonderzoeken en inwendige echo’s om te kijken waarom een positieve zwangerschapstest uitbleef. 

Hierna volgde een HSG onderzoek, waarbij ze je eileiders doorspoelen met contrastvloeistof op zoek naar een eventuele verstopping. Ondertussen werd ook de kwaliteit van sperma van mijn vriend getest. Maar ‘helaas’; bij alle onderzoeken van mij en mijn vriend werd niks gevonden en werden we naar huis gestuurd met de stempel ‘onverklaarbare onvruchtbaarheid’.

 Inmiddels hebben we een aantal IUI-trajecten (Intra-uteriene inseminatie) achter de rug, waarbij de bevruchting niet in een laboratorium plaatsvindt, maar in je lichaam door middel van inseminatie. Ook dit mocht bij ons niet baten en na drie behandelingen zijn we overgestapt naar IVF (in-vitrofertilisatie). Dit is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt door middel van hormoontoediening bij de vrouw. De bevruchting vindt plaats op een schaaltje in het lab van het ziekenhuis- niet erg romantisch dus. 

Een behoorlijk intensief traject, waar we nog middenin zitten.

 

DSC_0501
en_GBEnglish (UK)